Αρχική σελίδα » Προβολή Ανακοινώσεων

Προβολή Ανακοινώσεων

26.03.2025

2025-3-27 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος ΕΤΕΠ του ΕΚΠΑ, συμπορευόμενοι με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στη νομοθετική πρόβλεψη για οριζόντια διαγραφή από το 2025 όσων έχουν ξεπεράσει την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης προσαυξημένη κατά το ήμισυ.
Συμμετέχουμε στις δράσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ την Πέμπτη 27/3/2025 και ώρα 2.30 μ.μ.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ή και η διακοπή σπουδών αποτελεί σύνθετο και διαχρονικό φαινόμενο παγκόσμια. Τα αίτια είναι θεσμικά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά, οικονομικά και προσωπικά. Η διαγραφή των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει την ανώτατη διάρκεια φοίτησης, π.χ. έξι έτη για τις τετραετείς σπουδές, ΔΕΝ επιλύει τα σημαντικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, όπως την χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, την ελλιπή συντήρηση και αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, καθώς και την ανεπαρκή φοιτητική στέγη και μέριμνα. Οι φοιτητές αυτοί δεν επιφέρουν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, αφού δεν απολαμβάνουν φοιτητικά προνόμια και διευκολύνσεις, όπως δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν σίτιση και στέγαση ή μειωμένο εισιτήριο.

Η νομοθετική πρόβλεψη για μέγιστη διάρκεια σπουδών ν+2 ή ν+3 ετών:

  • Είναι αυθαίρετη, χωρίς προηγούμενη μελέτη της πανεπιστημιακής κατάστασης.
  • Παραβλέπει διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών.
    Η μέση διάρκεια αποφοίτησης πολλών Τμημάτων υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο. Υποθετική εφαρμογή της διάταξης το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος θα διέγραφε έως και 50% των φοιτητών που πήραν πτυχίο σε αρκετά Τμήματα θετικών επιστημών.
  • Θα προκαλέσει διαγραφή πολύ μεγάλου πλήθους φοιτητών πανελλαδικά. Χαρακτηριστικά, παραμένουν ενεργοί μέχρι τώρα και συμμετέχουν στις εξετάσεις συνολικά 33% των φοιτητών που έχουν υπερβεί τα ν+2 ή ν+3 έτη σπουδών στο ΕΚΠΑ.
  • Δεν αντιμετωπίζει, ούτε διερευνά, τα αίτια της φοιτητικής αποτυχίας και εγκατάλειψης των σπουδών. Παραβλέπει ότι μεγάλο πλήθος φοιτητών αναγκάζεται να εργάζεται ή να αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια λόγω της ανεπάρκειας φοιτητικής μέριμνας, δυσχεραίνοντας την αποφοίτηση και χωρίς δυνατότητα τεκμηρίωσης των προϋποθέσεων μερικής φοίτησης ή παράτασης σπουδών.
  • Ταυτίζει τους φοιτητές που επιθυμούν και προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις πανεπιστημιακές σπουδές τους με όσους δεν εκδηλώνουν οποιαδήποτε επιθυμία ή σχετικό ενδιαφέρον για πολλά έτη.
  • Περιορίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και ασκεί πίεση στους διδάσκοντες για σύντομη αποφοίτηση, με αναμενόμενες επιπτώσεις στο επίπεδο σπουδών και την αξιολόγηση των φοιτητών.
  • Επακόλουθα, αλλά όχι τυχαία, θα οδηγεί πλήθη φοιτητών στα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για συνέχιση και «επιτυχή» ολοκλήρωση σπουδών, ενώ παράλληλα θα αποτελεί πρόσθετο αποτρεπτικό παράγοντα φοίτησης στα Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα λόγω αναμενόμενου περιορισμού στην ολοκλήρωση των σπουδών, επιπλέον των δυσκολιών πρόσβασης.

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί άμεσα η συγκεκριμένη τιμωρητική νομοθετική διάταξη του Ν.4957/2022 για τις διαγραφές φοιτητών.
  • Να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν συστηματικά πολιτικές ενίσχυσης της φοίτησης και επιτυχούς ολοκλήρωσης των σπουδών στα Δημόσια Πανεπιστήμια.