Αρχική σελίδα » Προβολή Ανακοινώσεων

Προβολή Ανακοινώσεων

13.11.2018

2018-11-13 ΕΤΕΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Ε.Τ.Ε.Π.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο Σύλλογος Ε.Τ.Ε.Π. του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλει τις απαράδεκτες δικαστικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον 14 συναδέλφων εκπροσώπων εργαζομένων στα Πανεπιστήμια.

 Καταγγέλλουμε τις διώξεις αυτές ως συνδικαλιστικές:

  • Ενάντια σε εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων
  • Ενάντια στη λειτουργία Συλλογικών Οργάνων και την ελεύθερη έκφραση εργαζομένων.

Την Τρίτη 13/11/2018  δικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο  της Αθήνας, 

8 μέλη του ΕΚΠΑ, 3 μέλη του ΕΜΠ καθώς και 3 μέλη της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού ΑΕΙ.

Κατηγορούνται «..ως υπαίτιοι του ότι με πρόθεση δεν συμμορφώθηκαν..» προς την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία της 25ης και 26ης Νοεμβρίου 2013 και «…απείχαν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, συμπαρασύροντας στην αποχή τους αυτή και την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων μελών των συλλόγων τους…».

Οι διώξεις αυτές αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν και διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας ενάντια στην ανεργία την ημιαπασχόληση και την εκμετάλλευση. Προφανώς, στο Πανεπιστήμιο της αγοράς δε χωράνε συνδικαλιστικές ελευθερίες, διεκδικήσεις και δικαιώματα για εργαζόμενους και φοιτητές.

Οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων δεν κρύβουν κανένα δόλο, αλλά αντίθετα αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής συμβαδίζει με την καταστολή και την ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Τέτοιες διώξεις έχουν στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων και προβάρουν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο με κατεύθυνση τον περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Αποτελούν έκφραση πυγμής κατά την επιβολή των μνημονιακών αντιλαϊκών μέτρων. Η οργανωμένη και συντονισμένη λαϊκή αντίδραση είναι ο φόβος τους.

Κατά το παρελθόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έσερναν στα δικαστήρια αγωνιζόμενους απεργούς της κοινωνίας μας. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα ως συνέχεια αυτών των αντεργατικών μεθοδεύσεων.
Η συγκυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την ευθύνη ώστε να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια.

  • Απαιτούμε άμεσα την μόνιμη άρση των παραπάνω διώξεων.
  • Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα διωκόμενα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
  • Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση.
  • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και φοιτητές, ατομικά και συλλογικά, να καταδικάσουν τη δίωξη, ώστε να γίνει σαφές ότι τέτοιου είδους προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων θα αποτυγχάνουν παταγωδώς.