Αρχική σελίδα » Προβολή Ανακοινώσεων

Προβολή Ανακοινώσεων

30.10.2018

2018-10-29 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΤΕΠ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ''ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΑΣΧΑ, ΔΙΑΚΟΠΩΝ"

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Ε.Τ.Ε.Π.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Μετά την έκδοση πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους σχετικά με τη διεκδίκηση των κατηργημένων επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ. Επίσης, το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.ΕΤΕΠ.

Τα συγκεκριμένα επιδόματα απετέλεσαν εξαρχής στόχο των μνημονιακών πολιτικών. Αρχικά μειώθηκαν σημαντικά με τους νόμους Ν.3833/2010 και 3845/2010 και τελικά καταργήθηκαν εντελώς από 1/1/2013 με το Ν. 4093/2012. Ήταν και παραμένει ένα από τα πολλά μνημονιακά μέτρα καταλήστευσης του εισοδήματός μας.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει εκδοθεί μικρός αριθμός θετικών αποφάσεων από πρωτοβάθμια δικαστήρια (ειρηνοδικεία και μονομελή πρωτοδικεία) που δικαιώνουν εργαζόμενους κυρίως των ΟΤΑ, ενώ επίσης έχουν εκδοθεί και αρνητικές αποφάσεις. Διευκρινίζουμε ότι οι ΟΤΑ έχουν το νόμιμο δικαίωμα να μην προσφεύγουν σε δευτέρου βαθμού δικαστήρια προς ανατροπή πρωτόδικων αποφάσεων και συχνά υλοποιούν τις αποφάσεις αυτές. Μέχρι τώρα δεν έχει εκδικαστεί οποιαδήποτε προσφυγή σε ανώτατο ή τουλάχιστο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και, σύμφωνα με τη νομική γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ, επακόλουθα δεν τεκμηριώνεται καμίας μορφής δεδικασμένο.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ότι άλλες δικαστικές αποφάσεις οικονομικών διεκδικήσεων, αν και έχουν κριθεί αμετάκλητα θετικές, με πολιτική απόφαση δεν έχουν εφαρμοσθεί επικαλούμενοι τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Επιπλέον, το μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει οι περικοπές, έχει κριθεί από το ΣΤΕ ως «συνταγματικό» και «αναγκαίο», αδιαφορώντας για τις λαϊκές ανάγκες.

Αξιολογώντας τα παραπάνω δεδομένα, αυτή τη στιγμή δεν είναι σοφό να καλλιεργούνται βάσιμες δικαστικές προσδοκίες. Εκμεταλλευόμενοι το μαζικό ενδιαφέρον, μεγάλα δικηγορικά γραφεία έχουν επιδοθεί σε αγώνα προσέλκυσης πελατών με την αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ.

Στόχος του Συλλόγου μας είναι η κατά το δυνατόν καλύτερη διασφάλιση κάθε πιθανής εξέλιξης προς το συμφέρον όλων μας. Επισημαίνουμε όμως, οποιαδήποτε δικαστική αναμονή δεν πρέπει να αναστείλει τους αγώνες μας για την αποτίναξη των μνημονιακών μέτρων, μεταξύ αυτών και της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού. Εξάλλου, τέτοιας εμβέλειας ζητήματα πρέπει πρώτιστα να αποτελούν στόχους αγωνιστικών διεκδικήσεων και κατακτήσεων.

Συνεπώς, μέχρι να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα, σύμφωνα και με την προτροπή της ΑΔΕΔΥ, προτείνουμε ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι ΑΤΟΜΙΚΑ να υποβάλλουμε στο κεντρικό πρωτόκολλο του ΕΚΠΑ συμπληρωμένη την συνημμένη αίτηση προς το Τμήμα Μισθοδοσίας του Ιδρύματος, για να διακοπεί προσωρινά η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.
Η υποβολή της αίτησης να γίνει ΑΜΕΣΑ.
     
Θα παρακολουθούμε το ζήτημα και θα αποφασίσουμε συλλογικά εάν είναι σκόπιμο να προσφύγουμε δικαστικά.
Προφανώς, αποτελεί προσωπική απόφαση κάθε συναδέλφου αν θα επιλέξει άμεσα την ατομική προσφυγή σε ένδικα μέσα.